Home

Daca tot se poarta chestiile vintage (sau second hand, cum le zicea pe vremea mea) am zis c-ar merita sa demonstrez ca si new media nu e chiar asa de noua, cel putin in privinta siteurilor fara de care Internetul nu ar fi ceea ce este astazi. Adica Yahoo!, Google, Altavista, Myspace si asa mai departe. Arhiva Internetului e plina de chestii misto, ascunse de un strat de praf pe care doar trebuie sa-l sufli usurel, iar versiunile de ieri ale siteurilor mega interactive de astazi ti se vor dezvalui una cate una. Masina timpului care te ajuta sa faci aceasta magica deplasare in trecut se numeste Wayback Machine si se foloseste de Internet Archive, locul in care asteapta cuminti capturile a zeci de milioane de web siteuri din toata lumea, primele versiuni inregistrate datand din 1996 (atunci cand s-au pus bazele Arhivei, de catre fondatorul Alexa.com).

Asadar, veti vedea mai jos o serie de capturi ale versiunilor initiale ale celor mai mari siteuri care inca existe (am stabilit relevanta lor in functie de topul Alexa.com Top 500 Global Websites). Ca sa realizam si mai bine diferenta dintre vechituri si prospaturi, am adaugat si capturile versiunilor prezente ale acelorasi siteuri.

Click pe poze pentru a le mari!

1. Google

1998

2012

Google a pornit la drum in 1998 (prima imagine), iar pagina lui de start era incarcata de tot felul de butoane si optiuni care au disparut incet incet, pana cand s-a ajuns la varianta curata de astazi.

2. Youtube

2005

2012

Youtube a fost mai intai site de dating (da, de agatat), iar in 2005  trei tipi de la PayPal l-au transformat in platforma de sharing pentru muzica si clipuri (prima poza). Dupa ce a intrat sub aripa Google, in 2006, Youtube s-a transformat in siteul friendly pe care-l stim si apreciem si astazi.

3. Yahoo!

1996

2012

Yahoo! a mirosit aerul de la inceputul WWW-ului, fiind in zona inca din 1994. Are o istorie lunga si complicata, pe Marrisa Mayer (CEO-ul care a dezertat la inamicul Google), povesti despre faliment in viitorul apropiat, dar a scris istorie. Yahoo! arata in 1996 precum in prima poza.

4. Apple

1996

2012

In 1996 Apple era deja pe cai mari, iar siteul lor (prima poza) facea deja reclama la Mac OS si Power Book. N-au renuntat la strategie nici astazi, dar designul siteului arata putin altfel.

5. MSN

1996

2012

Daca tot vorbim de istorie, MSN a pus in mod clar o caramida la baza online-ului: daca va uitati la prima poza (facuta in 1996), in dreapta exista un mesaj foarte simpatic: “oh… and if you are new to the Internet… click here for our Internet tutorial”. Saisprezece ani mai tarziu, cred ca baietii de la MSN ar trebui sa ia lectii despre Internet.

6. CNN.com

2001

2012

Prima captura a siteului CNN.com e mai veche de 2001 (anul in care a fost facuta cea din articol), dar am folosit-o pe aceasta datorita evenimentului descris cu litere mari. Captura a fost facuta fix pe 09.11.2001.

7. The Pirate Bay

2004

2012

Siteul celor de la Pirate Bay nu a suferit schimbari majore intre 2004 si 2012, doar domeniul e diferit acum, iar proprietarii lui sunt acum la inchisoare sau se ascund de autoritati. In schimb, zeci de milioane de oameni din intreaga lume le aduc osanale in fiecare zi.

8. Myspace

2003

2012

Myspace a fost una dintre primele platforme sociale (in sensul de Facebook al termenului), iar la inceput (in 2003, anul din care dateaza si captura de sus) nu arata prea imbietor. Lucrurile s-au schimbat radical astazi, insa userii s-au mutat spre meleaguri mai sociale.

9. WordPress

2004

2012

WordPress.com a devenit echivalentul blogosferei (cine mai foloseste Blogspot sa stea jos, nota 2!), iar varianta lui din 2004, de la inceputuri, arata cam asa (prima poza).

3 thoughts on “The WWWeb: Back Then and Now

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s