Home

Apele virtuale sunt destul de tulburi zilele astea, mai ales prin tarile cu traditie in cenzura si, din pacate, nu numai. Asadar, sa vedem ce s-a mai intamplat cu Internetul si libertatea de exprimare online in ultima vreme.

Mai intai, Rapsinews.com anunta ca Rusia a blocat accesul la Lurkmore.ru, o enciclopedie virtuala similara cu Wikipedia. Spre deosebire de Wikipedia, Lurkmore se concentreaza pe subiecte gen meme-uri si alte subiecte populare in zone culturale mai putin mainstream,continutul fiind user generated. Reprezentanii siteului au declarat pe contul de Twitter ca motivul pentru care siteul le-a fost blocat le este inca necunoscut. Insa, asa cum anunta Wired acum putin timp, libertatea pe Internet pare destul de sufocata de bocancul tatucului Putin, iar latul doar se va strange in urmatoarea perioada.

Israelul a reusit sa inregistreze ieri o premiera in social media: au mutat razboiul impotriva terorismului pe Twitter si in blogosfera. Ieri, armata israeliana a bombardat tinte importante din fasia Gaza, atacurile fiind transmise in direct online. Dupa ce au declarat misiunea o reusita, israelienii au incarcat un clip pe Youtube (care a strans in 24 de ore peste 800,000 vizualizari) in care arata cum masina lui Ahmed Jabari, unul dintre liderii Hamas, este aruncata in aer de o racheta bine tintita. Este pentru prima data cand puterea social media si a platformelor gen Twitter este pusa la acelasi nivel cu forta distrugatoare a rachetelor de elicopter. Mai multe detalii pe Forbes.com

Doi (tineri) membri ai familiei regale din Kuweit au fost arestati dupa ce si-au exprimat pe Twitter opiniile politice in favoarea opozitiei. Kuweitul se confrunta din 24 octombrie cu demonstratii ale opozitiei impotriva unei legi electorale programata sa intre in vigoare de la 1 decembrie. Ahram.org ofera mai multe detalii despre caz.

Businessweek.com, intr-un articol edificator despre razboiul cibernetic din Siria, prezinta povestea unui prizonier al armatei guvernamentale, care a rezistat torturii fara sa divulge numele tovarasilor sai, dar a fost tradat de contul de Skype. Armata siriana intrase deja in posesia tuturor informatiilor de interes, gratie platformelor de socializare folosite (si) de rebeli. Razboiul lung deja de 18 luni din Siria este la fel de aprig si in pixeli, pe cat este de incrancenat pe strazi, guvernul de la Damasc folosindu-se de retelele de socializare pentru a se infiltra in randul oponentilor. Hackerii sunt la fel de importanti precum pilotii de elicopter, siteurile Al Jazeera si Reuters fiind deturnate pentru a fi folosite in propaganda pro-Assad, rebelii raspunzand cu aceeasi moneda, siteurile guvernamentale fiind atacate in repetate randuri.

Am lasat la sfarsit China, pentru ca merita, intotdeauna, mentiuni speciale atunci cand vine vorba despre cenzura si incalcarea drepturilor omului. Paranoia autoritatilor a atins paroxismul in perioada celui de-al 18-lea congres al partidului (cel mai important eveniment politic din China), companiile private fiind rugate (sau amenintate cu amenzi si restrictii) sa instaleze software capabil sa urmeareasca traficul sau sa blocheze accesul a mii de computere, conform New York Times. Autoritatile incearca astfel sa astupe gaurile existente in cel mai performant sistem de cenzura a Internetului de pe Pamant, infamul Great Firewall of China. La despartirea de putere, Hu Jintao, fostul presedinte chinez, a declarat ca autoritatile trebuie sa modereze si mai bine activitatile sociale pe web si platforme specifice, lucru aplicat constiincios in teren de Web Police.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s