Home

Sinterklaas (Mos Niculae) este cel mai sarbatorit personaj olandez. Nici chiar Regina Beatrix, maxim de iubita de catre supusii ei portocalii, nu suscita atata simpatie precum mosul care imparte bomboane.

Pe la mijlocul lui noiembrie, in fiecare an, olandezii intra in fibrilatie: Sinterklaas pleaca din Spania, pe o corabie, cu destinatia finala Olanda. Sinterklaas il bate la puncte de popularitate chiar si pe Mos Craciun. Sarbatoarea lui Sinter tine vreo luna, apoteoza fiind in noaptea de 5 spre 6 decembrie, momentul in care se deschid cadourile. Pana atunci, insa, orasele olandeze se imbraca de sarbatoare, oamenii isi impart intre ei dulciuri si scrisorele anonime in care-si declara adevarul unii despre ceilalti. In jurul datei de 18 noiembrie, Sinterklaas isi face intrarea plina de fala in Amsterdam: debarca in portul vechi si se suie pe calul lui alb, Amerigo. Mosul pune de-o parada cu care alegorice si tot tacamul care bate Amsterdamul de la un capat la altul, alaturi Zwarte Pieten, ajutoarele lui nastrusnice si puse pe sotii. Si aici intervine controversa.

Vedeti dumneavoastra, Zwarte Pieten se traduce in engleza prin Black Pete (iar in romana, probabil, ar fi Petrica Tiganul). Legenda oficiala spune ca Black Petes, elfii colorati ai lui Sinterklaas, si-ar trai viata prin hornuri, de unde si tenul lor negricios. Legenda neoficiala, pe de alta parte, spune ca strumfii ar fi, de fapt, bronzati natural, nicidecum murdari de funingine. N-as vrea sa fiu acuzat de paranoia culturala, dar a doua interpretare a legendei face sens: Black Pete are fata neagra, dar hainele curate (stau doar cu fata in horn?), cercei (belciuge) in urechi si par cret si negru, iar buzele mari si rosii (sau roz). Adica, ajutoarele lui Sinter nu-si ofera serviciile de bunavoie, ci mai degraba manati de bici.

Niciun olandez n-ar recunoaste nici piscat cu ceara ca sarbatoarea lor favorita are origini rasiste. Toti cei chestionati in legatura cu aceasta problema au luat in brate legenda oficiala. Sa ne uitam putin la pozele de la parada de anul acesta, pentru a ne lamuri:

In muzica fanfarei (mai putin triumfala si mai mult tribala) si in uralele copiilor a aparut, in sfarsit, Sinterklaas:

Lucru remarcabil: mai toate ajutoarele negricioase ale lui Black Pete sunt olandezi pur sange (inalti, ochi albastri) vopsiti pe fata cu negru si cu manusi asortate. Totusi, cativa oameni de culoare (naturala) aplaudau si se bucurau in multimea adunata pe marginea drumului, semn ca nu poarta pica, deci sunt mai politically correct ca Papa.

Si ce mai conteaza ce-a fost acum cateva sute de ani (sau zeci de ani, depinde la care parte a lumii colonizate de olandezi te referi) cand copiii, cel mai de pret lucru, se bucura la pumnul de bomboane tari si picante intins cu prietenie de omul negru si imbracat ciudat, calare pe role sau pe bicicleta, care-l insoteste pe Mos si al lui cal Amerigo?

PS: am descoperit secretul olandezilor in lupta cu frigul. Isi hranesc copiii cum trebuie, inca de mici. Priviti-o pe pitica din imagine cum infuleca hotarata un hotdog:

2 thoughts on “Tot ce trebuie să stii despre Sinterklaas si Zwarte Piet

  1. lupta cu frigul si cu vasele de sange. desigur, noi suntem rasisti si antisemiti, ei sunt perfectiunea intruchipata, tara in care liderul miscarii de extrema dreapta era un homosexual declarat si care a sfarsit asasinat. multumim pentru lectia de civilizatie, olanda! :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s