Home

Probabil ca v-ati lovit si voi, ca si mine, zilele astea, de urmatorul anunt postat de o gramada de oameni pe Facebook:

Cam asta se intampla de fiecare data cand Facebook anunta ca-si va schimba (sau updata) privacy policy-ul. Utilizatorii se inflameaza si cred, brusc, ca pot influenta in vreun fel schimbarile anuntate, pe care le inteleg mai mult sau mai putin. Doar ca lucrurile nu se pot rezolva cu un simplu post pe wall. Sa va spun de ce:

In primul rand, sa ne gandim la Facebook ca si cum ar fi casa cuiva. Eu, de exemplu, aveam un profesor (la meditatii, ce cuvant imbecil) care-si lipise un abtibild, pe usa de la intrare, pe care scria “va rog sa va descaltati”. As fi putut sa intru in sufrageria lui cu bocancii plini de noroi si sa-mi trantesc picioarele pe combina lui noua, inca in staniol si sa-i explic cum imi incalca el mie drepturile? Nu prea. Cam asa si cu Facebook: ei pot cere orice si pot schimba regulile (macar, uneori, au bunul simt sa faca lucrurile astea publice) cand vor, pentru ca sunt la ei acasa, iar noi ne aflam doar in vizita. Desi, unii dintre noi, uitam sa plecam cateodata.

Apropo de schimbari, iata-le in acest articol de pe PC Mag.

Pe scurt, Facebook tocmai anuleaza dreptul userilor de a vota asupra regulilor care guverneaza acest site (fix acele reguli legate de securitate). Asadar, lucrurile sunt simplu de inteles: vrei sa folosesti platforma sociala a lui Zuckerberg, respecti regulile jocului, fara niciun cuvant de spus asupra lor. Un simplu mesaj, care invoca o lege inexistenta (UCC 1 1-308-308 1-103, puteti citi mai multe despre ea aici) si care-i anunta pe administratorii unui atare site ce pot si ce nu pot face ei cu informatia incarcata la ei pe site, poate fi considerat valid de cei care cred in unicorni roz si rauri de lapte si miere. Ba mai mult, noi, utilizatorii de Facebook, am bifat ca suntem de acord cu vreo doua pagini de agreement inainte de a intra in joc. Bineinteles, nimeni nu a citit cele doua pagini de acord, ci toti ne-am grabit sa dam share pozelor din vacanta. Pe-acolo, pe undeva, este stipulat ca userii nu pot renunta la articolele legate de copyright si privacy pe care le-au bifat deja ca fiind de acord.

Singura cale de a scapa de furtul pretioaselor poze cu pisici, statusuri imprumutate de la Deepak Chopra si Paler sau a datelor private (serios, cine-si posteaza numarul de telefon, adresa si PIN-ul de la card pe Facebook) este sa-ti stergi contul si sa nu mai folosesti Facebook niciodata. Desi, din pacate, Eu-ul nostru virtual fericit probabil ca va ramane, pentru mult timp, chiar si dupa dezactivarea contului, captiv prin vreo ferma de servere, pe undeva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s