Home

WCIT2012

Acum fix o iarna degeram la Universitate, alaturi de alti 100 de ametiti, scandand impotriva ACTA, lupul cel rau care-si profila coltii amenintatori la adresa libertatii Internetului. De atunci s-au mai construit multe ziduri care sa ne tina cuminti, in locuri virtuale bine determinate si atent supravegheate. Doar ca ele n-au fost la fel de mediatizate precum ACTA, nimeni n-a pus-o de-o petitie pe Facebook, legile au fost adoptate in tacere iar efectele nesimtite de noi, utilizatorii. Asta nu inseamna, totusi, ca viata e roz in taramul pixelilor.

Va spuneam acum cateva zile de o conferinta iminenta a Natiunilor Unite, World Conference on International Telecommunications, care a inceput ieri (3 decembrie) si va tine pana pe 14 decembrie. Conferinta a fost comisionata de International Communications Unit (ITU) si are ca agenda principala rediscutarea si modificarea International Telecommunication Regulations (ITRs) un tratat global aplicabil Internetului la modul general. Printre membrii ONU se numara cateva dintre tarile cu traditie in cenzura Internetului: Rusia, China, Iran. Presedintii statelor respective si-au exprimat in repetate randuri dorintele de a regula Internetul conform propriilor intentii, Iranul avand in plan constructia propriei retele interne, tocmai din aceste motive.

Conferinta WCIT, la fel ca orice alta intalnire cu scopuri reprobabile pentru oamenii de rand (dar cu drept de vot, platitori de taxe), trebuia sa fie secreta. Insa, asa cum relateaza Forbes, un document a “transpirat” in presa iar informatiile au ajuns publice.

Ca de obicei, atat presa internationala, dar mai ales cea romaneasca dau dovada fie de ignoranta, fie de adevarate blocade mediatice in jurul subiectului. Informatiile despre tratatul ITU sunt mai putine decat cele despre furturi auto sau mondenitatile inutile. Desi, ce se pune la cale zilele acestea in Dubai, poate avea efecte nefaste asupra tuturor, inclusiv a cotidienelor si a blogurilor care tac malc.

Strans cu usa din motive mai mult sau mai putin evidente (un proces anti-trust care se prefigureaza la orizont, discutii in jurul drepturilor de autor pentru continutul paginilor de search, dar si o reala ingrijorare pentru sursa principala de venituri) Google a lansat o petitie pe care o puteti semna aici.

Insa, Internetul ramane acelasi mediu care n-a fost niciodata construit pentru a fi liber. Daca n-a fost ACTA, va fi ITU sau alt acord care va ma strange putin suruburile controlului in Retea. Intrebarea e daca vrem sa pierdem si ultimul strop de libertate virtuala care a mai ramas, fara ca macar noi, utilizatorii, sa fim intrebati ce credem.

Clipul de mai jos explica tot ce trebuie sa stiti despre ITU:

Articole de citit:

Forbes: UN Agency’s Leaked Playbook: Panic, Chaos over Anti-Internet Treaty

Mashable: Internet Activists on Red Alert Ahead of United Nations Conference

ITU: World Conference on International Telecommunications (WCIT-12)

The Guardian: ITU and Google face off at Dubai conference over future of the internet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s