Chiar daca traim intr-o parte a lumii in care cenzura pe Internet nu reprezinta o problema (cel putin nu una oficiala sau raportata de utilizatorii individuali), cu cateva mici exceptii (siteurile naziste in Germania si Franta sau siteuri ale opozitiei politice sau pro-Romania in Republica Moldova) exista tot felul de motive pentru care iti poti dori sa ramai anonim pe Internet. Urmand cateva sfaturi simple, Internetul poate ramane o unealta pe care o poti folosi fara ca tot felul de organisme guvernamentale sau corporatii sa stranga date strict personale.
Evident, niciun utilizator obisnuit nu e infailibil in fata unui departament bine organizat de cenzura sau urmarire pe net (asa cum se intampla in China si al lor Great Firewall), dar putin control al destinului nostru virtual nu strica.
1. Ascunde-ti identitatea atunci cand folosesti un device mobil
Telefoanele mobile, tabletele si celelalte gadgeturi mobile reprezinta o mina de aur pentru orice organism sau organizatie interesata de detaliile private ale utilizatorilor. O solutie (doar pentru utilizatorii de Android) de browsing anonim pe mobile este pusa la dispozitie de Orbot, serviciu realizat de aceiasi oameni aflati in spatele Tor.
2. Ghid de folosire a device-urilor mobile
Media Workers’ Toolkit for Safer Online and Mobile Practices este un ghid complet, de baza, produs pentru reporteri si alti producatori media care transmit din zone in care se practica urmarirea si cenzura pe Internet. Ghidul poate fi folosit si de “civili” preocupati de anonimizarea e-mailurilor trimise sau a paginilor citite de pe gadgeturile mobile.
3. Ramai anonim online
Tor este, probabil, una dintre cele mai cunoscute solutii de anonimizare a browsingului online. Tor este un browser gratuit care foloseste o retea internationala de servere (puse la dispozitie de voluntari) pentru a ascunde adresa initiala a utilizatorului. Fiind una dintre cele mai vechi si cunoscute aplicatii folosite pentru anonimizare, Tor nu garanteaza securitatea datelor utilizatorului. In plus, folosirea lui Tor incetineste considerabil viteza de incarcare a paginilor.
4. Regulile de baza
Chiar daca vorbim despre una dintre companiile direct interesate de datele personale ale utilizatorilor sai, Google ne reaminteste despre regulile de baza.
Apropo de regulile de baza, Electronic Frontier Foundation a strans la un loc acele lucruri bine de stiut de catre oricine foloseste Internetul, sub forma unui ghid numit Surveillance Self Defense.
5. Nu lasa urme
Lifehacker recomanda folosirea unui sistem de operare mobil, bazat pe Linux, cu ajutorul caruia te poti da pe net, de la orice calculator, fara a lasa urme. Tails, sistemul recomandat de Lifehacker, contine anonimizare, criptarea mailurilor, criptarea fisierelor, softuri de editare.
6. Lasa-l pe Google fara informatii
Google este una dintre acele companii care se scalda in rauri de date personale ale propriilor utilizatori, date pe care le foloseste in scopuri publicitare (si nu numai). Si cum Google este cel putin un rau necesar, una dintre cele mai bune contra-masuri este folosirea altui browser.
Duck-Duck-Go este un motor de cautare care nu urmareste si nu stocheaza datele de browsing ale utilizatorilor sai. Bineinteles, niciun motor de cautare nu se poate lauda cu marimea arhivelor Google si a datelor indexate acolo, dar daca a fi anonim e ceea ce primeaza, atunci DuckDuckGo e the place to go.
Pe acelasi subiect, EFF ne invata 4 lucruri simple: cum sa-ti instalezi HTTPS peste tot, cookie settings, inchiderea reffererilor, cum sa-ti instalezi AdBlock Plus.
7. Protejarea datelor
Daca ai chestii pe hard pe care nu le vrei citite de oamenii de la service-ul la care ti-ai dus laptopul la reparat, atunci trebuie sa-ti criptezi datele. Un program gratuit pentru astfel de situatii este TrueCrypt.
Floss Manuals, o organizatie non-profit din Olanda, a lansat in 2012 o carte dedicata oamenilor care incearca sa scape de cenzura pe Internet sau pur si simplu isi doresc sa se foloseasca de marele Web in mod anonim. Ghidul, numit How to Bypass Internet Censorship, poate fi descarcat de aici.
Alte tool-uri pentru utilizatorii preocupati de propria securitate pe Internet (in special tool-uri pentru bloggeri) pot fi gasite aici.
sursa: HipMag.ro